Sporten en pijn....

Gepubliceerd op 14 juni 2021 om 12:21

Ai....

Pijn.... Buuf! We weten er alles van.

Bij pijn, bij echte pijn, is het moeilijk om aan andere dingen te denken. Het beïnvloedt je hele dag en alle activiteiten. Als het lukt om wat afleiding van de pijn te vinden, ben je onherroepelijk bek-af op het eind. Pijn is uitputtend. Het kost je je concentratie en focus. Pijn legt je soms letterlijk lam. Dat je alleen nog maar lijdzaam kan stilliggen. Andersom kan ook, dat je uit onrust maar blijft bewegen, terwijl fysieke rust op dat moment beter zou zijn.

Als bewegen de beste remedie is, is beginnen soms moeilijk. Pijnstilling kan dan helpen. De meest gebruikte vormen van pijnstilling zijn:
1️⃣ Paracetamol
2️⃣ NSAID's (non-steroid anti-inflamatory drugs: bv Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen)
3️⃣ de Buitencategorie (Opiaten, Diazepam)
4️⃣ Alcohol
5️⃣ Drop en Chocola

Paracetamol...

Wist je bv dat Paracetamol:
👉 geen ontstekings-remmer is
👉 geen invloed op maag, darm of bloedplaatjes heeft
👉 het snelst werkt op een lege maag
👉 bij langdurig gebruik (4 weken) nierschade kan geven
👉 nauwelijks helpt bij sport-blessures
👉 wel prestatie-bevorderend kan zijn (lichaamstemperatuur ligt iets lager)
👉 de spieropbouw afremt!
👉 niet werkt als je maar 1 pilletje neemt (de pijnonderdrukker in je bloed moet boven een drempelwaarde komen), neem dus een hoge aanvangs-dosering en volg op met elke 4 uur een onderhouds-dosering

 

Bij Buuf2Buuf hebben we een shit-load aan ervaring met pijn en pijnstillers (zie bv onze verzameling hiernaast op de foto). Maar belangrijker, onze zorgen en gedachten over pijn delen we met elkaar. Het helpt om zaken te relativeren, op tijd een specialist in te schakelen en je gesteund te voelen.

Maak jij je zorgen over pijn, praat er over met iemand! Geen luisterend oor in de buurt? Je mag ons altijd een bericht sturen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.